‘Eigenlijk doen we wel heel leuke dingen’

  • Home
  • Blog
  • ‘Eigenlijk doen we wel heel leuke dingen’

‘Eigenlijk doen we wel heel leuke dingen’

Als schrijver over bouwtechniek kom ik bij veel bedrijven over de vloer. Meestal omdat ik zelf denk dat ze iets interessants te vertellen hebben. Want de meeste bouwtechneuten zijn nogal bescheiden en zijn zich er nauwelijks van bewust dat ze iets interessants te melden hebben. Ja, ze hebben een probleem weten op te lossen. Ja, het is een mooi resultaat geworden. Maar was het nou echt zo bijzonder? Ja dus! En de rest van de wereld mag dat weten. Móet dat weten zelfs wat mij betreft!

Er is nogal wat kritiek op de bouwsector. Het aantal opleveringsfouten in de woningbouw neemt weer toe nu de vraag naar woningen explosief stijgt en vakmensen niet meer te krijgen zijn. En de rekening van de oplopende bouwkosten moet toch door iemand worden betaald en dat levert gesteggel op over meerkosten en leidt zelfs tot faillissementen. En dan zijn er nog de ongevallen in de bouw. Kortom: de sector kampt nogal eens met een negatief imago.

Enthousiast

En dat is onterecht! De bouwsector is vooral een inventieve sector waar veel creatieve vakmensen rondlopen die liefde hebben voor hun vak en die enthousiast zijn over bouwtechniek. Die het verschil weten tussen goede en slechte details en die gaan voor de beste oplossing. En dat geldt sectorbreed, van de ZZP’er die voor een particuliere klant werkt tot de projectleider op een groot project, maar ook voor de architect en de adviseur.

Nu is mijn beeld van de bouw natuurlijk ook een beetje vertekend. Want waar ik over schrijf zijn vaak de bijzondere projecten en technieken die zich op een of andere manier onderscheiden van de rest. Dat is dus niet het stampwerk van dertien in een dozijn, waar het alleen gaat om de hoogste productiesnelheid tegen de laagste prijs. En ja, die zijn er ook. Maar gelukkig is de bouw geen auto-industrie waar massa’s zelfde producten van de lopende band rollen. Eigenlijk is elk bouwwerk uniek en kan dus ook elk bouwwerk een resultaat worden om trots op te zijn.

Steeds enthousiaster

Als ik dan in gesprek ben met een constructeur of een projectleider of adviseur en met hen spreek over bijzondere oplossingen, technieken of materialen of detailleringen, dan merk ik geregeld dat mensen gaandeweg het gesprek steeds enthousiaster worden. Ze hebben in dat bouwproces vaak steeds kleine stapjes gezet om te komen tot die ene oplossing. Maar al die kleine stapjes hebben wel geleid tot iets moois en iets bijzonders. En als ze dan in geheugen gaan graven en dat stap voor stap aan mij vertellen, dan hoor ik vaak de opmerking: ‘Eigenlijk hebben we wel heel leuke dingen gedaan’.

En daar word ik dan op mijn beurt enthousiast van. En dat leidt dan tot mooie verhalen, in een blad, op een website of op een videokanaal of wat dan ook. In de hoop dat we met elkaar gaan uitstralen dat de bouw een prachtige sector is.

Laten we dus vooral heel leuke dingen blijven doen!

Henk Wind
HWBouwComm